<< Vorige - Volgende >>


DVD 75 jaar Uiver


DVD 75 jaar Uiver


Artikelcode: 530236Een uniek verhaal over 75 jaar Uiver. Een race door de tijd. Met o.a.: Prachtige historische beelden over de voorbereiding, de race van London naar Melbourne, de gevaren onderweg en de heldenontvangst van de bemanning.

De Uiver is het beroemdste vliegtuig van de KLM. Het was een DC 2, gebouwd in 1934 door de Douglasfabriek in Californië, dat daarna in delen per schip naar Rotterdam werd vervoerd. Het vliegtuig werd vervolgens geassembleerd door de technische dienst van de KLM. Voor de eerste keer had een KLM-vliegtuig een aluminium constructie. De Uiver werd vooral beroemd door haar deelname in 1934 aan de luchtvaartrace tussen Mildenhall (Engeland) en Melbourne (Australië).

Een race van bijna 20.000 km, die de Uiver aflegde in 19 uur en 17 minuten. Deze spannende wedstrijd was niet zonder gevaar, getuige de noodlanding die de Uiver in het laatste deel moest maken op een drassig, door autokoplampen verlichte, paardenrenbaan. Tot groot enthousiasme won de Uiver het handicapklassement. Toch is de Uiver geen lang leven beschoren: na slechts drie maanden crasht het vliegtuig op 20 december 1934 onder barreweeromstandigheden in de Syrische Woestijn in Irak.