<< Vorige - Volgende >>


DVD Nederland Bevrijd 44-45


DVD Nederland Bevrijd 44-45


Bestelnummer: 531148’44 – ’45. Na 5 jaar terreur en onderdrukking door de Duitse bezetter bevrijden de geallieerde legers ons land. De bevrijding is een van de belangrijkste momenten uit de Nederlandse geschiedenis. Van deze bewogen tijd zijn in verschillende archieven indrukwekkende beelden bewaard gebleven. De dvd-box Nederland Bevrijd bevat een selectie van deze beelden.

DVD 1. Hierop staan twee archiefdocumentaires: Nederland en de Tweede Wereldoorlog geeft een indruk van het leven in ons land onder het juk van de bezetter en eindigt met de bevrijding. Het jaar van de bevrijding toont, naast oorlogshandelingen zoals de Slag om Arnhem, ook authentieke en aangrijpende beelden van onder meer de hongerwinter, de terugkeer van koningin Wilhelmina in Nederland na 5 jaar ballingschap en de start van de wederopbouw.
DVD 2. Toont verschillende originele archieffragmenten en gaat dieper in op twee belangrijke onderwerpen: bevrijders en collaborateurs. Vreugde en haat gingen hand in hand in bevrijd Nederland. U ziet onder meer opnames in kleur van de Canadese overwinningstocht door Amsterdam en hoe de Brigade Prinses Irene de Militaire Willemsorde ontvangt. Maar ook de publieke vernedering van (vermeende) landverraders komt op deze dvd aan bod.