<< Vorige - Volgende >>


BK Het grote jaren 60 boek


BK Het grote jaren 60 boek


Artikelcode: 505849De jaren zestig staan bekend als roerige tijden: de maatschappij ontzuilde, de vrije tijd en de welvaart nam toe en de jeugd nam steeds meer afstand van de beklemmende moraal van de vooroorlogse generaties. De opmars van de tv bracht ingrijpende gebeurtenissen dichterbij dan ooit tevoren, wat grote uitwerking had op de maatschappij en de cultuur. Moderages, muziekfenomenen en filmsterren konden nu wereldwijd worden gevolgd, evenals minder aangename verschijnselen zoals de Vietnamoorlog en de moord op Kennedy.

Het was de tijd van bevrijding, democratisering, verzet en ontwikkeling; de tijd van hippies en flower power, provo’s en happenings, nozems en brommers, vrouwen met minirokken en mannen met lang haar… Men keek kritischer dan ooit naar de maatschappij en protesteerde luidkeels tegen misstanden, vooroordelen en ongelijkwaardigheid. Zelfs de koninklijke familie was niet meer veilig voor demonstraties, zo bleek tijdens het huwelijk van Beatrix met Claus.

Inmiddels ligt dit tijdperk meer dan veertig jaren achter ons en kunnen we met meer afstand naar die bewogen jaren kijken. Was het echt zo'n revolutionaire tijd? Of zijn onze herinneringen en getuigenissen te veel gekleurd? Het Grote Jaren 60 boek toont de werkelijkheid, genuanceerder en soms net iets anders dan we dachten – al lijdt het geen twijfel dat dit het begin van de moderne tijd was.